Światowy Dzień Chleba
Na zakwasie, drożdżowy, pszenny z ziarnami - chleb obchodzi swoje święto 16 października. Zostało ono ustanowione przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników. Chleb ma wiele postaci i odpowiedników w prawie każdym kraju świata. Jego historia sięga starożytności, a jego popularność nie słabnie. Chleb od tysięcy lat jest podstawowym elementem posiłków ludzkości, ale i spełnia ważną funkcję w obrzędach wielu kultur. Z tego powodu postanowiłyśmy z naszymi przedszkolakami uczcić ten dzień. Naszą przygodę z chlebkiem rozpoczęliśmy filmem edukacyjnym z wykorzystaniem tablicy interaktywnej p.t.: „Od ziarenka do bochenka”. Po obejrzeniu filmu odbyła się rozmowa na temat poszczególnych etapów jego powstawania. Dzieci dowiedziały się, że chleb jest symbolem ciężkiej pracy rolnika, młynarza i piekarza. Dzięki cyklowi od ziarenka do bochenka będą wiedzieć, że rolnik sieje i zbiera ziarna z pola, potem zawozi je do młyna. Młynarz miele zboże na mąkę, a piekarz wyrabia ciasto z mąki soli, wody i drożdży. Chleb wypieka w gorącym piecu. Świeże pieczywo rozwozi się do sklepów, aby potem mogło trafić na nasz stół. Pieczenie chleba w dawnych czasach było bardzo trudnym zadaniem. Bochen chleba miał specjalne miejsce na stole. Przykrywano go białą serwetą. Szanowano też okruchy chleba, które zbierano i zjadano, bądź wrzucano do pieca. Po tych wszystkich cennych wiadomościach przeszliśmy do części praktycznej. Ciocia Ania zaprezentowała produkty potrzebne do zarobienia ciasta na chlebek i pokazała nam jak należy to zrobić. Po wyrobieniu składników zostawiliśmy ciasto pod kocykiem do wyrośnięcia - nie do wiary - jedno chciało nam uciec z foremki. Po upieczeniu degustowaliśmy chlebek i naprawdę zjedliśmy go ze smakiem.