Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Światowy Dzień Chleba

Na zakwasie, drożdżowy, pszenny z ziarnami - chleb obchodzi swoje święto 16 października. Zostało ono ustanowione przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników. Chleb ma wiele postaci i odpowiedników w prawie każdym kraju świata. Jego historia sięga starożytności, a jego popularność nie słabnie. Chleb od tysięcy lat jest podstawowym elementem posiłków ludzkości, ale i spełnia ważną funkcję w obrzędach wielu kultur. Z tego powodu postanowiłyśmy z naszymi przedszkolakami uczcić ten dzień. Naszą przygodę z chlebkiem rozpoczęliśmy filmem edukacyjnym z wykorzystaniem tablicy interaktywnej p.t.: „Od ziarenka do bochenka”. Po obejrzeniu filmu odbyła się rozmowa na temat poszczególnych etapów jego powstawania. Dzieci dowiedziały się, że chleb jest symbolem ciężkiej pracy rolnika, młynarza i piekarza. Dzięki cyklowi od ziarenka do bochenka będą wiedzieć, że rolnik sieje i zbiera ziarna z pola, potem zawozi je do młyna. Młynarz miele zboże na mąkę, a piekarz wyrabia ciasto z mąki soli, wody i drożdży. Chleb wypieka w gorącym piecu. Świeże pieczywo rozwozi się do sklepów, aby potem mogło trafić na nasz stół. Pieczenie chleba w dawnych czasach było bardzo trudnym zadaniem. Bochen chleba miał specjalne miejsce na stole. Przykrywano go białą serwetą. Szanowano też okruchy chleba, które zbierano i zjadano, bądź wrzucano do pieca. Po tych wszystkich cennych wiadomościach przeszliśmy do części praktycznej. Ciocia Ania zaprezentowała produkty potrzebne do zarobienia ciasta na chlebek i pokazała nam jak należy to zrobić. Po wyrobieniu składników zostawiliśmy ciasto pod kocykiem do wyrośnięcia  - nie do wiary - jedno chciało nam uciec z foremki. Po upieczeniu degustowaliśmy chlebek i naprawdę zjedliśmy go ze smakiem.